^Back To Top

Historische Vereniging Zuytlant

Giften

Een gift kunt u overmaken op IBAN: NL82 RABO 0119.3257.48
ten name van Historische Vereniging Zuytlant.
Uw gift is aftrekbaar mbt uw belastingaangifte.

De Stamboom van Zuidland

stamboomvanzuidland small

Alle Slandenaars verzameld
in woord en beeld 

Zuidland Ons Dorp

zuidlandonsdorp 
Foto's van en over alles dat
Zuidland bezig houdt

Arendje Verheij

arendjeverheij2 (400 x 327)

Afgebeeld kaartje is verzonden vanaf Abbenbroek op 19 december 1896 naar Zuidland en meldt dat "Arendje Verheij" Zuidland heeft verlaten en zich in Abbenbroek vestigt. Het vermeldt tevens dat zij gaat wonen “bij C. Nobel”.

Op het eerste gezicht lijkt dit een gewoon verhuisbericht. Wellicht kunnen we er achter komen waarom ze is verhuisd.

Zoals gewoonlijk beginnen we onze zoektocht in GenLias (tegenwoordig WiewasWie.nl) , omdat daar nu eenmaal de meeste databanken van geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes zijn verzameld.

Ik tik de naam "Arendje Verheij" in en krijg 39 resultaten; in Den Haag, Charlois, heel veel in Pernis, eentje in Apeldoorn en Oegstgeest en ook twee in Zuidland.

Allereerst de geboorte van Arendje, en wel op 22 juni 1882 in Zuidland. Dit leert ons gelijk de leeftijd van Arendje op het moment van haar verhuizing in 1896. Ze was dus nog maar veertien jaar. Ging ze bij iemand dienen? Verhuisde haar hele familie naar Abbenbroek? Had ze wel familie of was ze wees geworden? Was C. Nobel familie? Genoeg vragen om verder te zoeken.

Bij haar geboorteakte staan ook haar ouders vermeld: Pieter Verheij en Bastiaantje de Kramer. Als we daarop doorzoeken, zien we dat Pieter Verheij in 1850 in Zuidland is geboren als zoon van Jacob Verheij en IJda Jongejan. Pieter trouwt als hij 27 is, in 1877 met Bastiaantje (28). Samen krijgen ze 9 kinderen (Ida (1878), Pieter (1879), ons Arendje in 1882, Jacob (1883), Klaas (1886), Jan (1888), Marietje (1890), Leendert (1893, overlijdt als hij 8 jaar is) en als laatste Marinus (1895). Samenvattend heeft Arendje dus 2 zussen en 6 broers. Allemaal geboren in Zuidland. 
Pieter overlijdt in 1908 op 58-jarige leeftijd. Ook in Zuidland, dus lijkt het er op dat de familie nooit naar Abbenbroek is verhuisd. Waarom is Arendje daar dan (alleen) heen gegaan?

arendjeverheij1 400 x 214Terug naar Arendje zelf. Haar andere vermelding in WiewasWie.nl betreft haar huwelijk. Wellicht brengt dit de connectie met Abbenbroek.
We zien dat Arendje op 2 juni 1909 in het huwelijk treedt, te Zuidland, met Arie de Regt (geboren in 1883), zoon van Willem de Regt en Weijburgje Molengraaf.
Maar onderaan staat een notitie die op z’n minst opmerkelijk is: “
Bij dit huwelijk erkend: Jacoba Verheij
”. Hieruit zouden we kunnen opmaken dat Arendje Verheij ten tijde van het huwelijk al een dochter had, Jacoba Verheij, en dat deze Jacoba door Arie de Regt bij het huwelijk erkend werd.

We gaan kijken of we meer over Jacoba kunnen vinden. Met Jacoba Verheij vind ik geen links met Zuidland. Ik probeer het met Jacoba de Regt (want wellicht heeft zij de naam van haar (stief)vader aangenomen) en inderdaad vind ik nu een huwelijksakte met vermelding van Arendje Verheij en Arie de Regt als haar ouders.
Hierin trouwt Jacoba, op 28 mei 1930 te Zuidland met Frans Zevenbergen. Opmerkelijk hierbij is dat er vermeld staat dat Jacoba’s leeftijd bij dit huwelijk, 23 jaar is. Dit zou inhouden dat zij van 1907 is. Inderdaad, twee jaar vóór het huwelijk van Arendje Verheij met Arie de Regt.
Ik vind van Jacoba echter geen geboorte-akte (waarschijnlijk omdat deze registers nog niet openbaar zijn), dus helemaal duidelijk krijgen we dit nog niet.

Ik besluit als laatste te zoeken naar C.Nobel via Wiewaswie. Ik vind maar één vermelding van een C.Nobel in Abbenbroek. Een geboorteaangifte van Pieternella Nobel op 27 februari 1897, waarbij Cornelis Nobel als vader staat, en Teuntje Verzijl als moeder. Zij zijn beiden getrouwd te Geervliet in 1894 en kregen hun eerste kindje (Magdalena Jakomina) in Geervliet in 1895.
Arendje Verheij verhuist in 1896 naar C.Nobel te Abbenbroek. Wellicht om te dienen bij dit jonge gezinnetje.

Hoewel er veel overlappingen zijn, kan het geen kwaad ook te zoeken in de database van het streekarchief Voorne Putten.  Ik zoek hierin op Arendje en vind behalve al eerder gevonden informatie ook een notariële akte van een erfenis. In dit testament van de oma van Arendje (IJda Jongejan), overleden in 1909, wordt melding gemaakt dat Arendje “dienstbode te Zuidland” is. Dit past dan wel weer in het verhaal dat de 14-jarige Arendje als dienstbode aan het werk kan zijn gegaan bij de familie C.Nobel in Abbenbroek.

Ook via Google valt nog wel informatie te vinden, maar brengt niets meer dan dat we al wisten. Mijn zoektocht laat ik dan ook hier eindigen.

 

Aan de hand van een simpel ‘verhuiskaartje’ hebben we,  ondanks dat we de echte waarheid wel nooit meer zullen weten, toch weer een interessant achtergrondverhaal gevonden.