^Back To Top

Historische Vereniging Zuytlant

Giften

Een gift kunt u overmaken op IBAN: NL82 RABO 0119.3257.48
ten name van Historische Vereniging Zuytlant.
Uw gift is aftrekbaar mbt uw belastingaangifte.

De Stamboom van Zuidland

stamboomvanzuidland small

Alle Slandenaars verzameld
in woord en beeld 

Zuidland Ons Dorp

zuidlandonsdorp 
Foto's van en over alles dat
Zuidland bezig houdt

De Bibliotheek

(2006)

Ik was er nog nooit geweest, de bibliotheek in 't Rondeel. Het bestaat alweer wat jaartjes en hoewel ik er menigmaal langs ben gelopen, had ik nog nooit een stap binnengezet.
Niet dat ik niet van lezen houd, integendeel. Al van kinds af aan lees ik erg veel en de liefde voor boeken is mij onder andere bijgebracht door onze eigen archivaris, A3 de Vroedt. Hij wist met zijn voorleessessies van Reis door de nacht te intrigeren.

Vroeger, toen Twix nog Raider was en de oranje Termeulen busjes in de straten rondreden, ging ik altijd met mijn moeder mee naar de bibliotheek. 
Naar mijn weten heeft de bibliotheek ook haar onderkomen in panden op de Ring gehad (tegenover oude politiebureau?), echter ik kan het mij echter vooral als lokatie bij het Verenigingsgebouw herinneren.
Wij gingen altijd aan de achterkant (parkeerplaatszijde) naar binnen, hoewel je ook via de voorkant naar binnen kon of langs het donkere zijslopje langs het huis waar toendertijd mevrouw Schmahl woonde.
Via de achterdeur kwam je een halletje binnen, waar een garderobehek stond. Die was altijd leeg, tenzij er in de ruimte rechts ervan een theekransje aan de gang was, maar dat was zelden tijdens de openingstijden op dinsdag- en vrijdagavond (van 18:30 tot 19:30).

Als je dan binnenkwam, had je aan de linkerzijde 'de' tafel staan met de twee dames erachter. Op de linkerhelft retourneerde je de boeken (eventueel met 'te laat' geld) en daarnaast kon je nieuw uitgekozen boeken laten stempelen. Een heerlijk ouderwets handstempeltje met daarop de houdbaarheidsdatum van de leentermijn. Er werd gestempeld in het boek en op het leenkaartje werd je lidnummer genoteerd en dat ging het bakje in.
Hoewel er later een echt geldkistje was, kan ik mij ook nog heugen dat er gebruik werd gemaakt van een rond metalen bakje waar al het kleingeld in lag.

 

Rechts had je alle rekken met grote mensen boeken en links (achter de 'baliedames') waren de kinder- en informatieve boeken. 
Naar mijn weten waren er in mijn tijd nog geen stripboeken te leen, maar ik kan mij vergissen.
Ik kwam er best wel vaak en kan mij niet precies meer herinneren wanneer dat gestopt is. Op een gegeven moment ging ik, zoals ieder Zuidlands kind gedoemd is te doen, naar Spijkenisse op school en ging dus vreemd door lid te worden van de bieb in Spijkenisse. Als niet te onderschatten voordeel was dat je daar CD's kon lenen, en nog weer later kwam ik echt in de grote mensen wereld terecht door kennis te maken met de bieb in Rotterdam Centrum.
Maar goed, inmiddels zijn we terug uit hogere sferen en nu ik weer op kruipafstand van de bieb in Zuidland woon, vond ik het weer tijd oude banden te herstellen.

Op vrijdag 26 november ging ik dus op weg. Mijn geluk was dat er net Sinterklaas was gevierd en het er krioelde van de kinderen en zwarte Pieten waar ik mij eerst door heen moest manouvreren. Mijn eerste indruk van de 'nieuwe' bieb was er echter eentje van bewondering. Het was een stuk professioneler geworden. Geautomiseerd. Terwijl ik nog onder de indruk stond te zijn, hoorde ik een geluid dat heel vertrouwd in de oren klonk en mij weer terug nam naar de oude sfeer: de
stem van mevrouw Smits. Nog altijd dus rots in de branding van de Z'landse bieb.

 

Afijn, geautomiseerd, uitgebreid met stripboeken en magazines, het mag er zijn, maar ik voelde toch enige weemoed toen ik het vertrouwde kaartje nog in diverse boeken zag zitten. Met een nieuwe uitdaging ging ik weer richting huis.

Ik heb Reis door de nacht trouwens zelf nooit meer gelezen. Veel dingen zijn in je herinnering altijd veel beter...