VELDNAMEN

Als antwoord op een desbetreffende vraag van onze voorzitter, de heer Piet van Meggelen, heb ik wat veldnamen genoteerd. Dat wil zeggen namen van stukken grond, wei- of bouwland, zoals ze bij de eigenaren c.q. pachters bekend stonden in de Zuidlandse polder en Velgersdijk. den arkde bêuzemsde bûtterwei‘t êeuwissiede galgeweide jodewei‘t hoereweitje‘t keerpaord‘t kerkelandde maortesweide paoreweide rûtersweide mêetjes‘t […]

Als antwoord op een desbetreffende vraag van onze voorzitter, de heer Piet van Meggelen, heb ik wat veldnamen genoteerd. Dat wil zeggen namen van stukken grond, wei- of bouwland, zoals ze bij de eigenaren c.q. pachters bekend stonden in de Zuidlandse polder en Velgersdijk.

den ark
de bêuzems
de bûtterwei
‘t êeuwissie
de galgewei
de jodewei
‘t hoereweitje
‘t keerpaord
‘t kerkeland
de maorteswei
de paorewei
de rûterswei
de mêetjes
‘t vêugelköotje
‘t snippie
‘t halsie
de koeijebocht
‘t errebeijersland
de paoredîzze
de ouwe baogers
de mallemêule
de bokkewei
de mêulewei

Voorts werden bij de pachters de namen van de eigenaren gebruikt, b.v. ‘t land van Nelisse, de wei van Kleinjan, ‘t land van les Zoeteman.
Of ook naar de weg waaraan het lag: ‘t land an de Remil, ‘t land an Koekendurp, de wei in den omlaop, dat hoekie an de Veerwegt, an ‘t eerste weechie, bij ‘t Verlaat, ‘t Hoekstik, enz.
Het is moeilijk om ze nu in de praktijk op de juiste plaats aan te wijzen, omdat door de
ruilverkaveling de originele vormen niet meer bestaan. Doordat sloten en watergangen zijn gedempt en verlegd. Een kronkelende slikweg zoals de Lageweg is praktisch geheel vervallen.
Maar op oude, goed gedetailleerde kaarten moet het mogelijk zijn om ze door enkele kenners van het polderland te laten traceren. Dat hopen we dan in de nabije toekomst te gaan doen. Dit is vast een eerste aanzet.

Geschreven door de heer Hugo Zevenbergen (april 1994)