CORNELIS DE WITT (1623-1672)

Cornelis de Witt was een politicus in de 17e eeuw. Samen met zijn broer Johan de Witt was hij een van de toonaangevende personen in het landsbestuur.Cornelis was tevens Ruwaard van de Heerlijckheid Putten. In het Dordts Archief is een brief van hem bewaard gebleven waarin hij zich uitspreekt over een benoeming in Zuidland.De omschrijving […]

Cornelis de Witt was een politicus in de 17e eeuw. Samen met zijn broer Johan de Witt was hij een van de toonaangevende personen in het landsbestuur.
Cornelis was tevens Ruwaard van de Heerlijckheid Putten. In het Dordts Archief is een brief van hem bewaard gebleven waarin hij zich uitspreekt over een benoeming in Zuidland.
De omschrijving bij de brief uit 1669 luidt: Brief van Cornelis de Witt aan Jacob van Munster, stadhouder van het Land van Putten, ter aanbeveling van de proponent Hinsen voor de vacante standplaats Zuidland.
De brief is geschreven in het oud Nederlands en daarom moeilijk te ontcijferen. De naam Zuijtlandt is echter een paar keer duidelijk leesbaar.

Cornelis de Witt werd samen met zijn broer in 1672 in Den Haag vermoord door een menigte Orangisten die er van overtuigd waren dat de broers de stadhouder Willem wilden vermoorden. De publieke moord op de broers is nog altijd een van de meest spraakmakende in de Nederlandse geschiedenis.